Al-Adab Al-Mufrad

Kirja 1 – Vanhemmat
Kirja 4 – Tytöistä huolehtiminen
Kirja 5 – Lapsista huolehtiminen
Kirja 6 - Naapurit
Kirja 9 – Isäntänä olo
Kirja 10 – Vastuu
Kirja 12 – Ihmisten kanssa toimiminen hyväntuulisesti
Kirja 14 – Sopimukset ihmisten kanssa ja hyvä luonne
Kirja 15 – Kiroaminen ja solvaukset
Kirja 20 – Armon kirja
Kirja 21 – Sosiaalinen käytös
Kirja 26 – Myötätunto
Kirja 27 – Osallistuminen tähän maailmaan
Kirja 30 – Yleinen käytös
Kirja 33 – Puhe
Kirja 34 – Nimet
Kirja 38 – Yleinen käytös
Kirja 51 – Eläimet

Kirja 1 – Vanhemmat
Abu 'Amr ash-Shaybani sanoi: "Tämän talon omistaja (ja hän osoitti Abdullah ibn Mas'udin taloa) sanoi: 'Kysyin Profeetalta (rauha hänelle), mitä tekoa hän rakastaa eniten.' Hän vastasi: 'Rukousta sen oikeana aikanaan.' 'Mitä sitten?' kysyin. Hän sanoi: 'Ystävällisyyttä vanhemmille.' 'Mitä sitten?' kysyin. Hän sanoi: 'Jihadia Allahin tiellä.'" Hän lisäsi: "Hän kertoi minulle nämä asiat. Jos olisin kysynyt lisää, hän olisi kertonut minulle enemmän." (Al-Adab Al-Mufrad, kirja 1, Hadith 1, Sahih) 'Abdullah ibn 'Umar sanoi: "Herran miellyttäminen on vanhempien tyytyväisyydessä. Herran suuttumus on vanhemman suuttumuksessa."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 1, hadith 2)

Ibn 'Abbas raportoi, että mies sanoi: "Allahin lähettiläs (rauha hänelle), äitini kuoli ilman testamenttia. Auttaako se häntä, jos teen hyväntekeväisyyttä hänen puolestan?" "Kyllä", hän vastasi.
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 1, Hadith 39, Sahih)

Kirja 4 – Tytöistä huolehtiminen
'Uqba ibn 'Amir raportoi kuulleensa, että Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: "Jos jollakulla on kolme tytärtä ja hän on kärsivällinen heidän kanssaan ja vaatettaa heidät omaisuudestaan, ge tulevat olemaan hänelle kilpi Helvetin tulta vastaan."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 4, Hadith 76, Sahih)

Jabir bin Abdullah raportoi, että Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: "Jokainen, jolla on kolme tytärtä ja elättää heitä, vaatettaa heidät ja osoittaa heille armoa, todellakin pääsee Puutarhaan."
Mies ihmisten joukosta sanoi: "Ja kaksi tytärtä, Allahin lähettiläs (rauha hänelle)?" Hän sanoi: "Ja kaksi."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 4, Hadith 78, hasan)

Abu Sa'id al-Khudri kertoi, että Allahin lähettiläs sanoi: "Jokainen, jolla on kolme tytärtä tai siskoa ja joka on hyvä heille, pääsee Paratiisiin."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 4, hadith 79, hasan)

Al-Miqdam ibn Ma'dikarib kuuli Allahin lähettilään (rauha hänelle) sanovan: "Se, millä ruokit itseäsi, on hyväntekeväisyyttä sinulle. Se, millä ruokit lastasi, on hyväntekeväisyyttä sinulle. Se, millä ruokit vaimoasi, on hyväntekeväisyyttä sinulle. Se, millä ruokit palvelijaasi, on hyväntekeväisyyttä sinulle."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 4, Hadith 82, Sahih)

Kirja 5 – Lapsista huolehtiminen
Abu Sa'id sanoi, että Profeetta (rauha hänelle) sanoi: ”Se, joka ei osoita armoa, sille ei tulla osoittamaan armoa”.
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 5, Hadith 95, Al-Albani sanoi, että tämä on sahih)

Kirja 6 - Naapurit
Ibn 'Abbas kertoi Ibn az-Zubayrille:
"Kuulin Profeetan (rauha hänelle) sanovan: 'Se ei ole uskova, joka täyttää vatsansa, kun naapuri on nälkäinen.'"
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 6, Hadith 112, sahih)

Kirja 9 – Isäntänä olo
'Abdullah raportoi, että Profeetta (rh) sanoi:
"Vastaa kutsuihin. Älä torju lahjoja. Älä lyö muslimeja."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 9, Hadith 157, Al-Albani sanoi, että tämä on sahih)

Abu Umama sanoi: Profeetta (rauha hänelle) tuli kahden orjan kanssa ja antoi toisen heistä 'Alille ja sanoi: "Älä lyö häntä. Olen kieltänyt lyömästä rukouksen ihmisiä ja näin hänen rukoilevan, ennen kuin tulimme."
Hän antoi Abu Dharrille orjan ja sanoi: "Neuvon, että kohtelet häntä hyvin", joten Abu Dharr vapautti hänet.
Hän sanoi: "Mitä sinä teit?"
Hän vastasi: "Käskit minua kohtelemaan häntä hyvin, joten vapautin hänet."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 9, Hadith 163, Al-Albani sanoi, että tämä on hasan)

Kirja 10 – Vastuu
Abu Huraira kertoi, että Profeetta (rauha hänelle) sanoi: "Allah ei kiitä sitä, joka ei kiitä muita ihmisiä."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 10, hadith 7, Al-Albanin mukaan tämä on sahih)

Kirja 12 – Ihmisten kanssa toimiminen hyväntuulisesti
Abu Huraira sanoi: "Uskova on veljensä peili. Kun hän näkee siinä virheen, hänen tulee korjata se."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 12, hadith 238, Al-Albanin mukaan tämä on hasan)

Kirja 14 – Sopimukset ihmisten kanssa ja hyvä luonne
Anas ibn Malik sanoi: "Mies tuli Profeetan (rauha hänelle) luo ja pyysi tältä ratsua. Hän sanoi: 'Annan sinulle naaraskamelin poikasen, jolla voit ratsastaa.' Hän huudahti: 'Allahin lähettiläs, mitä naaraskamelin poikasella?' Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: 'Syntyvätkö kamelit mistään muualta kuin naaraskameleista?'"
(Al-Adab Al-Mufrad, Kirja 14, Hadith 268, Al-Albani sanoi, että tämä on sahih)

Abu Huraira kertoi, että Allahin lähettiläs (rauha hänelle) otti al-Hasanin tai al-Husaynin kädellään ja laittoi sitten tämän jalat omien jalkojensa päälle ja sanoi: "Kiipeä ylös".
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 14, Hadith 270)

Abu Huraira raportoi, että Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: "Minut lähetettiin täydellistämään hyvä luonne."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 14, Hadith 273, sahih)

Abu Huraira kertoi, että Profeetta (rauha hänelle) sanoi: "Rikkaus ei tarkoita, että on paljon omaisuutta. Rikkaus tarkoittaa, että on itse tyytyväinen."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 14, Hadith 276, Al-Albanin mukaan tämä on sahih)

Thabit ibn 'Ubayd sanoi: "En ole nähnyt ketään, joka olisi ollut vakavampi istuessaan ihmisten kanssa tai ketään, joka olisi ollut vitsikkäämpi kotonaan, kuin Zayd ibn Thabit." (= Muhammadin, rh, seuralainen, joka osallistui Koraanin jakeiden ylöskirjoittamiseen.) (Al-Adab Al-Mufrad, Kirja 14, Hadith 286, Al-Albani sanoi, että tämä on sahih) Abu Huraira kertoi, että Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: "Mikä on yleisin syy, miksi joku pääsee Puutarhaan? - Jumalanpelko ja hyvä luonne."
Häneltä kysyttiin: "Mikä on yleisin syy, miksi jotkut joutuvat Tuleen?"
Hän vastasi: "Kaksi tyhjää: suu ja sukuelimet."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 14, Hadith 294, Al-Albanin mukaan tämä on hasan)

Kirja 15 – Kiroaminen ja solvaukset
Hukaym ibn Sa'd kertoi 'Alin sanoneen: "Älä kiirehdi levittämässä ja paljastamassa salaisuuksia. Edessänne on vakava, ahdistava kärsimys ja tapahtumia, joita kestäisi kauan selittää - nimellisesti alistavia konflikteja."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 15, hadith 327)

Kirja 20 – Armon kirja
Mu'awiya ibn Qurra raportoi isänsä sanoneen: ”Mies sanoi: ’Allahin lähettiläs, aioin teurastaa lampaan ja sitten olin pahoillani sen puolesta.’ (Tai ’pahoillani lampaan puolesta, jonka aioin teurastaa’.) Hän sanoi kahdesti: ’Koska osoitit armoa lampaalle, Allah osoittaa armoa sinulle.’
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 20, Hadith 373, sahih)

Jarir raportoi, että Profeetta, Allah häntä siunatkoon ja suokoon hänelle rauhan, sanoi: ”Allah ei osoita armoa henkilölle, joka ei osoita armoa muille ihmisille.”
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 20, Hadith 375, sahih)

'Abdullah ibn 'Umar raportoi, että Allahin lähettiläs, Allah häntä siunatkoon ja suokoon hänelle rauhan, sanoi: ”Nainen rankaisi kissaa vangitsemalla sen, kunnes se kuoli nälkään, ja sen takia hän joutui Tuleen. Sanottiin – ja Allah tietää parhaiten: ’Et ruokkinut sitä ja et antanut sille vettä, kun vangitsit sen, etkä päästänyt sitä syömään maan kasveja.”
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 20, Hadith 379, sahih)

Abu Umama raportoi, että Allahin lähettiläs, Allah häntä siunatkoon ja suokoon hänelle rauhan, sanoi: ”Jokainen, joka osoittaa armoa, jopa teurastettavaksi tarkoitettavalle eläimelle, Allah osoittaa hänelle armoa Ylösnousemuksen päivänä.”
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 20, Hadith 381, hasan)

'Abdullah raportoi, että Profeetta (rauha olkoon hänen kanssaan) pysähtyi paikkaan ja sitten joku otti linnun munat ja lintu alkoi hakata siipiään yhteen Allahin lähettilään (rh) pään ympärillä.
Hän kysyi: "Kuka teistä on ottanut sen munat?"
Mies sanoi: "Allahin lähettiläs, minä olen ottanut sen munat."
Allahin lähettiläs (rh) sanoi: "Palauta ne armosta lintua kohtaan."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 20, hadith 382, Al-Albani sanoi, että tämä on sahih)

Anas sanoi: ”Profeetta, Allah häntä siunatkoon ja suokoon hänelle rauhan, tuli ja näki Abu Talhan pojan, jota kutsuttiin Abu ’Umayriksi. Tällä oli varpunen, jonka kanssa hän tapasi leikkiä. Profeetta sanoi: ”Abu ’Umayr, mitä tapahtui (tai missä on) pikkuvarpusesi?”
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 20, Hadith 384, sahih)

Kirja 21 – Sosiaalinen käytös
Umm Kulthum, 'Uqba ibn Abi Mu'aytin tytär, raportoi, että kuuli Allahin lähettilään, Allah häntä siunatkoon ja suokoon hänelle rauhan, sanovan: ”Se, joka tekee rauhan ihmisten välille sanomalla jotain hyvää tai kertomalla jotain hyvää, ei ole valehtelija.”
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 21, Hadith 385, sahih)

'Abdullah raportoi, että Profeetta, Allah häntä siunatkoon ja suokoon hänelle rauhan, sanoi: ”Sinun pitää olla totuudellinen. Totuudellisuus johtaa velvollisuudentuntoisuuteen ja velvollisuudentuntoisuus johtaa Paratiisiin. Ihminen jatkaa totuuden puhumista, kunnes hänet kirjataan siddiqiksi Allahin silmissä. Vältä valehtelua. Valehtelu johtaa hairahdukseen ja hairahdus johtaa Tuleen. Ihminen jatkaa valehtelua, kunnes hänet kirjataan valehtelijaksi Allahin silmissä.”
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 21, Hadith 386, sahih)

'Abdullah ibn Mas’ud sanoi: "Valehtelu ei ole oikein, ei vakavissaan, eikä leikillään. Kenenkään teistä ei pitäisi luvata lapselleen jotain ja sitten olla antamatta sitä hänelle."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 21, Hadith 387, Al-Albani sanoi, että tämä on sahih)

Kirja 26 – Myötätunto
Abu Sa'id al-Khudri sanoi: ”Allahin lähettiläs, Allah häntä siunatkoon ja suokoon hänelle rauhan, oli vaatimattomampi kuin neitsyt teltassaan. Kun hän ei pitänyt jostain, sen näki hänen kasvoistaan.”
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 26, Hadith 467, Al-Albanin mukaan sahih)

'A'isha, olkoon Allah häneen tyytyväinen, sanoi: ”Olin kamelilla, joka oli jokseenkin vastahakoinen, ja Profeetta, Allah häntä siunatkoon ja suokoon hänelle rauhan, huomautti: ’Sinun täytyy olla myötätuntoinen. Aina kun jossain on myötätuntoa, se koristaa sen, ja aina kun se poistetaan jostain, se on sille häpeäksi.”
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 26, Hadith 469, Al-Albanin mukaan sahih)

Sa'id al-Maqburi raportoi isältään, että Allahin lähettiläs, Allah häntä siunatkoon ja suokoon hänelle rauhan, sanoi: ”Varokaa ahneutta. Se tuhosi teitä ennen eläneet. He vuodattivat toistensa verta ja katkaisivat välit sukulasiinsa. Epäoikeudenmukaisuus ilmestyy pimeytenä Ylösnousemuksen päivänä.”
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 26, Hadith 470, Al-Albanin mukaan sahih)

Kirja 27 – Osallistuminen tähän maailmaan
Anas ibn Malik raportoi, että Profeetta (rauha hänelle) sanoi: "Jos Viimeinen tunti tulee, kun teillä on palmun istukas käsissänne ja on mahdollista istuttaa se, ennen kuin Tunti tulee, teidän pitää istuttaa se."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 27, Hadith 479, sahih eli autenttinen)

Kirja 30 – Yleinen käytös
Al-Aswa sanoi: Kysyin Aishalta, Allahin armo olkoon hanen kanssaan, mitä: "Mitä Profeetta (rauha hänelle) tapasi tehdä, kun hän oli perheensä kanssa?" Aisha vastasi: "Hän teki kotiaskareita perheensä vuoksi ja kun oli aika rukoilla, hän meni ulos."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 30, Hadith 538, Al-Albani sanoi, että tämä on sahih)

Hisham ibn 'Urwa kertoi isänsä sanoneen: "Kysyin 'Aishalta, olkoon Allah tyytyväinen häneen, 'mitä Profeetta (rauha hänelle) teki talossaan?' Hän vastasi: 'Hän huolsi sandaaleitaan ja teki työtä, kuten kuka tahansa mies tekee työtä kotonaan.'"
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 30, Hadith 539, sahih)

Hisham sanoi: "Kysyin 'Aishalta, 'mitä Profeetta (rauha hänelle) teki kotonaan?' Hän vastasi: 'Hän teki samaa, mitä te teette kotonanne. Hän huolsi sandaaleitaan ja korjasi vaatteita ja ompeli.'"
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 30, Hadith 540, sahih)

'Amra raportoi, että 'Aishalta kysyttiin, "mitä Allahin lähettiläs (rauha hänelle) teki talossaan?" Hän vastasi: "Hän oli mies kuin muut miehet. Hän poisti kirput vaatteestaan ja lypsi lampaansa."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 30, Hadith 541, sahih)

Al-Miqdam ibn Ma'dikarib raportoi, että Profeetta (rauha hänelle) sanoi: "Kun joku teistä rakastaa veljeään, hänen tulee kertoa tälle, että rakastaa tätä."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 30, Hadith 542, Al-Albani sanoi, että tämä on sahih)

Anas raportoi, että Profeetta (rauha hänelle) sanoi: "Kun kaksi miestä rakastavat toisiaan, heistä parempi on se, jolla on vahvempi rakkaus seuralaistaan kohtaan."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 30, Hadith 544, Al-Albani sanoi, että tämä on sahih)

Abu Huraira raportoi, että Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: "Sellainen, joka syö palvelijansa kanssa, ratsastaa aasilla toreilla ja sitoo lampaansa ja lypsää sen, ei ole ylpeä."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 30, Hadith 550, Al-Albani sanoi, että tämä on hasan)

Abu Huraira sanoi: "On seitsemän suurta väärää tekoa. Ensimmäinen niistä on liittää asioita Allahiin, sitten tappaa joku, herjata siveitä naisia ja palata elämään beduiinina sen jälkeen, kun on tehnyt hijran."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 30, Hadith 578)

Thawban sanoi: "Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi minulle: 'Älkää asuko lähiöissä. Sellainen, joka asuu lähiössä, on kuin joku, joka asuu haudassa.'"
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 30, Hadith 579, hasan)

Abu Huraira sanoi: "Katsotte rikkaa veljenne silmässä ja unohdatte tyngän omassa silmässänne."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 30, Hadith 592, Sahih [Mauquf])

Abu Sa'id sanoi: "Profeetalla (rauha hänelle) oli enemmän vaatimattomuutta kuin neitsyellä hänen teltassaan. Kun hän inhosi jotakin, sen näki hänen kasvoiltaan."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 30, Hadith 599, Sahih)

Anas bin Malik raportoi, että Profeetta (rh) sanoi:
"Aina kun jossain on vaatimattomuutta, se koristaa sen. Aina kun jossain asiassa on ilkitekoja, se huonontaa sen."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 30, hadith 601, Al-Albanin mukaan sahih)

Kirja 33 – Puhe
'Aisha sanoi: "Mies pyysi lupaa tulla katsomaan Profeettaa (rauha hänelle) ja Profeetta huomautti: 'Hän on paha veli heimossaan.'
Kun mies tuli sisään, Profeetta oli hyväntuulinen häntä kohtaan. Kysyin siitä ja hän sanoi: 'Allah ei rakasta ketään, joka on hävytön ja tyly.'"
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 33, Hadith 755, Sahih)

Abu Huraira raportoi, että Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: "Kun kuulet jonkun sanovan, 'ihmiset ovat tuhoutuneet', sitten hän on tuhonnut heidät."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 33, Hadith 759, Sahih)

Kirja 34 – Nimet
Profeetan seuralainen Abu Wahb kertoi, että Profeetta (rauha hänelle) sanoi: ”Nimetkää itsenne profeettojen nimillä. Nimet, joita Allah eniten rakastaa, ovat 'Abdullah ja 'Abdu'r-Rahman. Uskollisimmat nimet ovat Harith ja Humam. Rumimmat nimet ovat Harb ja Murra."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 34, Hadith 4)

Kirja 38 – Yleinen käytös
Ibn 'Abbas raportoi, että Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi:
"Allah kiroaa jokaisen, joka johdattaa sokean harhaan ja johtaa hänet pois oikealta tieltä."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 38, Hadith 892, Hasan Sahih)

Kirja 51 – Eläimet
Mujahid kertoi, että Ibn 'Umar inhosi sitä, että eläimet laitettiin taistelemaan toisiaan vastaan.
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 51, hadith 1232)

Anas ibn Malik kirosi raportoi, että mies kirosi kirput Profeetan (rh) läsnäollessa ja Profeetta (rh) sanoi: "Älä kiroa niitä. Kirppu herätti yhden profeetoista rukoilemaan." (Al-Adab Al-Mufrad, kirja 51, Hadith 1237, Al-Albani sanoi, että tämä on da'if, heikko)