Imam Malikin kokoelma Muwatta
Englanniksi nämä on kääntänyt Aisha Abdarahman at-Tarjumana ja Yaqub Johnson ja siitä suomeksi kalliomaalaus.


Malikin Muwatta
Kirja 1 - Rukousajat
Kirja 2 - Puhtaus
Kirja 3 - Rukous
Kirja 4 - Unohtelu rukouksessa
Kirja 5 - Jumu'a
Kirja 15 - Koraani
Kirja 20 - Hajj - Pyhiinvaellus Mekkaan
Kirja 21 - Jihad
Kirja 25 - Riista
Kirja 28 - Avioliitto
Kirja 50 - Paha silmä
Kirja 59 - Tieto

Kirja 1 - Rukousajat
Urwa sanoi, että A'isha, Profeetan vaimo, Allahin rauha ja siunaukset olkoon hänen kanssaan, tapasi rukoilla asrin, kun auringonvalo virtasi hänen huoneeseensa, ennen kuin aurinko itse oli tullut näkyviin (koska se oli yhä korkealla taivaissa).
Muwatta, kirja 1, hadith 2

Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Yahya ibn Saidilta, joka kertoi Amra bint Abd ar-Rahmanilta, että A’isha, Profeetan (rauha hänelle) vaimo sanoi: ”Allahin lähettiläs (rh) tapasi rukoilla subh-rukouksen ja naiset lähtivät kääriytyneenä vaatteisiinsa, eikä heitä voinut tunnistaa pimeydessä.”
(Muwatta, kirja 1, Hadith 4)

Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Hisham ibn Urwalta, joka kertoi isältään, että Umar ibn al-Khattab kirjoitti Abu Musa al-Asharille, että tämän pitää rukoilla asr, kun aurinko on yhä puhtaan valkoinen niin, että voi ratsastaa kolme farsakhia (ennen maghribia) ja että tämän pitää rukoilla Isha yön ensimmäisellä kolmannekselle tai jos on lykännyt sitä, niin yön puoleen väliin mennessä, ja varoitti tätä unohtamasta.
(Muwatta, kirja 1, Hadith 8)

Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Ishaq ibn Abdullah ibn Abi Talhalta, että Anas ibn Malik sanoi: ”Rukoilimme asrin ja kaikki, jotka menivät sitten Bani Amr ibn Awfin luo, löysivät heidät rukoilemasta asria."
(Muwatta, kirja 1, Hadith 10)

Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Ibn Shihabilta, että Anas ibn Malik sanoi: ”Rukoilimme asrin ja kaikki, jotka sitten menivät Qubaan, saapuivat sinne, kun aurinko oli yhä korkealla.”
(Muwatta, kirja 1, Hadith 11)

Kirja 2 - Puhtaus
Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Abu'zZinadita, joka kertoi al-Arajilta, joka kertoi Abu Hurayralta, että Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: "Kun teet wudun, imaise vettä nenääsi ja puhalla se ulos, ja jos käytät kiviä yksityisalueidesi puhdistamiseen, käytä paritonta määrää."
(Muwatta, kirja 2, hadith 2)

Kirja 3 - Rukous
Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Ibn Shihab'lta, joka kertoi Ata ibn Yazid al-Laythilta, joka kertoi Abu Said al-Khudrilta, että Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: "Kun kuulet adhanin, toista, mitä muadhdhin sanoo."
(Muwatta, kirja 3, hadith 2)

Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Ibn Shihab'lta, joka kertoi Salim ibn Abdullahilta, että Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: "Bilal kutsuu rukoukseen aamulla, joten syökää ja juokaa, kunnes Ibn Umm Maktum kutsuu rukoukseen." Ibn Umm Maktum oli sokea mies, joka ei tehnyt adhania ennen kuin joku sanoi hänelle: "Aamu on tullut. Aamu on tullut."
(Muwatta, kirja 3, hadith 16)

Kirja 4 - Unohtelu rukouksessa
Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Ibn Shihab'lta, joka kertoi Abu Salama ibn Abdar-Rahman ibn Awfilta, joka kertoi Abu Hurayralta, että Allahin lähettiläs (Allahin rauha ja siunaukset olkoon hänen yllään) sanoi: "Kun seisotte rukouksessa, Shaitan tulee ja sekoittaa teidän, niin ettette enää tiedä, kuinka paljon olette rukoilleet. Jos huomaatte näin käyneen, tehkää kaksi sajdaa istuvasta asennosta."
(Muwatta, kirja 4, hadith 1)

Yahya kertoi minulle Malikilta, että hän oli kuullut Allahin Lähettilään (sallalahu aleihi wassalam) sanovan: "Minä unohdan tai minut saadaan unohtamaan, jotta voin vahvistaa sunnan."
(Muwatta, kirja 4, hadith 2)

Kirja 5 - Jumu'a
Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Safwan ibn Sulaymilta, joka kertoi Ata ibn Yasarilta, joka kertoi Abu Said al-Khudrilta, että Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: "Ghusl jumua-päivänä on velvollisuus jokaiselle puberteetin saavuttaneelle miehelle."
(Muwatta, kirja 5, hadith 4)

Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Abu'z Zinadilta, joka kertoi al-Arajilta, joka kertoi Abu Hurayralta, että Allahin lähettiläs (Allahin rauha ja siunaukset olkoon hänen yllään) sanoi: "Typerästi puhumista on jopa se, että sanot toverillesi 'kuuntele', kun imaami on pitämässä khutbaa (puhetta) jumua-päivänä."
(Muwatta, kirja 5, hadith 6)

Kirja 15 - Koraani
Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Ayyub ibn Abi Tamima as-Sakhtayanilta, joka kertoi Muhammad ibn Sirinilta, että Umar ibn al-Khattab oli joidenkin ihmisten kanssa, jotka resitoivat Koraania. Hän meni virtsaamaan ja tuli sitten takaisin lausumaan Koraania. Yksi miehistä sanoi sinulle, "Amir al muminin, lausutko sinä Koraania olematta rituaalisesti puhdas?" Umar vastasi: "Kuka antoi tuomion sinulle tästä asiasta? Oliko siitä Musaylima?"
Muwatta, kirja 15, hadith 2

Yahya kertoi minulle Malikilta, että Yahya ibn Said sanoi: "Kerran Muhammad ibn Yahya ibn Habban ja minä istuimme alas, ja Muhammad kutsui miehen luokseen ja sanoi tälle: 'Kerro minulle, mitä olet kuullut isältäsi'. Mies vastasi, että hänen isänsä oli kertonut hänelle menneensä Zayd ibn Thabitille ja kysyi: 'Mitä mieltä olet koko Koraanin lausumisesta seitsemässä päivässä?' Zayd sanoi: 'Se on hyvä, mutta suosin sen lausumista kahdessa viikossa, tai kymmenessä päivässä. Kysy minulta miksi niin.' Hän sanoi: 'Kysyn sinulta sitten.' Zayd sanoi: 'Jotta voin pohdiskella sitä ja pysähtyä siihen.'"
Muwatta, kirja 15, hadith 4

Kirja 20 - Hajj - Pyhiinvaellus Mekkaan
Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Abd ar-Rahman ibn al-Qasimilta, joka kertoi isältään, joka kertoi Asma bint Umaysilta, että hän synnytti Muhammad ibn Abi Bakrin al-Baydassa (kaupunki Jemenissä). Abu Bakr mainitsi tästä Allahin lähettiläälle (saas), ja hän sanoi: "Sano hänelle, että tekee ghuslin ja tulee sitten ihramiin". (ihram=puhtauden tila, jossa muslimin tulee olla voidakseen pyhiinvaeltaa Mekassa).
Muwatta, kirja 20, hadith 1

Kirja 21 - Jihad
Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Abu'z-Zinadilta, joka kertoi al-Arajilta, joka kertoi Abu Hurairalta, että Allahin lähettiläs (sallalahu aleihi wassalam) sanoi: "Se, joka tekee jihadin Allahin tavalla, on joku, joka paastoa ja rukoilee säännöllisesti ja joka ei viivyttele rukousten ja paastoamisen kanssa kunnes hän palaa."
Muwatta, kirja 21, hadith 1

Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Abu'z Zinadilta, joka kertoi al-Arajilta, joka kertoi Abu Hurairailta, että Allahin lähettiläs (sallalahu aleihi wassalam) sanoi: "Allah takaa joko Paratiisin tai turvallisen paluun kotiin, mitä hän ikinä on saavuttanut palkinnoksi tai saaliiksi, sille, joka tekee jihadia Hänen tavallaan, jos se on pelkästään jihadia, ja luottamus Hänen lupaukseensa saa hänet ulos kotoaan."
Muwatta, kirja 21, hadith 2

Yahya kertoi minulle Abdullah ibn Abd ar-Rahman ibn Mamar al-Ansarilta, että Ata ibn Yasarin kertoneen, että Allahin lähettiläs (sallalahu aleihi wassalam) sanoi: "Kerronko teille, kuka ihmisistä on korkea-arvoisin? Ihminen, joka suitsii hevosensa, tekee jihadia Allahin tavalla. Kerronko teille, kuka ihmisistä on korkea-arvoisin hänen jälkeensä? Ihminen, joka elää yksin muutaman lampaan kanssa, hoitaa rukoukset, maksaa zakatin ja palvoo Allahia liittämättä mitään Häneen."
Muwatta, kirja 21, hadith 4

Kirja 25 - Riista
Yahya kertoi minulle Malikilta, että Nafi sanoi: "Olin al-Jurufissa (lähellä Medinaa) ja heitin kivellä kahta lintua ja osuin niihin. Yksi niistä kuoli, ja Abdullah ibn Umar heitti sen pois, ja sitten meni teurastamaan toisen kuokkakirveellä. Se kuoli ennen kuin hän ehti teurastaa sen, joten Abdullah heitti myös sen pois."
Muwatta, kirja 25, hadith 1

Yahya kertoi minulle Malikilta, että hän kuuli, että al-Qasim ibn Muhammad paheksui sellaisen riistan syömistä, mikä oli tapettu heittämällä keppejä ja savikuulilla.
Muwatta, kirja 25, hadith 2

Kirja 28 - Avioliitto
Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Muhammad ibn Yahya ibn Habbanilta, joka kertoi al-Arajilta, joka kertoi Abu Hurayralta, että Allahin lähettiläs (sallalahu aleihi wassalam) sanoi: "Älkää kosiko naista, kun toinen muslimi on jo tehnyt niin."
Muwatta, kirja 28, hadith 1

Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Nafilta, joka kertoi Abdullah ibn Umarilta, että Allahin lähettiläs (sallalahu aleihi wassalam) sanoi: "Älkää kosiko naista, kun toinen muslimi on jo tehnyt niin."
Malik sanoi: "Tämän lausunto tietämyksemme mukaan - ja Allah tietää parhaiten - tarkoittaa tilannetta, jossa mies on kosinut naista ja nainen on kallistunut hänen puoleensa ja he ovat sopineet naisen ehdottomasta myötäjäisestä, johon molemmat ovat tyytyväisiä, silloin toisen miehen on kiellettyä kosia tätä naista. Se ei tarkoita, ettei saisi kosia naista, jota joku mies on jo kosinut, eikä hän miellyttä naista, eikä nainen kallistunut häneen. Tämä on ovi ihmisten kurjuuteen."
Muwatta, kirja 28, hadith 2

Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Yahya ibn Saidilta, joka kertoi al-Qasim ibn Muhammadilta, että A'ishalta, Profeetan vaimolta, olkoon Allah häneen tyytyväinen, kysyttiin, onko miehen sallittua avioitua uudelleen vaimon kanssa, josta hän on eronnut peruuttamattomasti, jos nainen on mennyt uusiin naimisiin toisen miehen kanssa, joka on eronnut hänestä ennen kuin vei avioliittoa loppuun. 'Aisha vastasi: "Ei, ennen kuin nainen on maistanut seksin harrastuksen suloutta."
Muwatta, kirja 28, hadith 18

Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Abu'z-Zinadilta, joka kertoi al-Arajilta, joka kertoi Abu Hurayralta, että Allahin lähettiläs (sallalahu aleihi wassalam) sanoi: "Ei voi olla naimisissa yhtä aikaa naisen ja hänen isänpuoleisen tätinsä tai naisen ja hänen äidinpuoleisen tätinsä kanssa."
Muwatta, kirja 28, hadith 20

Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Yahya ibn Saidilta, että Abu Nahshal ibn al-Aswad sanoi al-Qasim ibn Muhammadille: "Näin orjatyttöni paljaana kuunvalossa, ja istuin hänen viereensä kuin mies naisen viereen. Hän sanoi, että hänellä oli kuukautiset, joten nousin seisomaan, enkä ole mennyt lähelle häntä sen jälkeen. Voinko antaa poikani hänelle seksikumppaniksi?"
Al-Qasim kielsi sen.
Muwatta, kirja 28, hadith 37

Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Nafilta, joka kertoi Abdullah ibn Umarilta, että Allahin lähettiläs (sallalahu aleihi wassalam) sanoi: "Kun teidät kutsutaan häihin, teidän pitää mennä."
Muwatta, kirja 28, hadith 49

Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Yahya ibn Saidilta, että Said ibn al-Musayyab sanoi: "On kolme asiaa, josta ei voi laskea leikkiä: avioliitto, ero ja vapauttaminen."
Muwatta, kirja 28, hadith 56

Kirja 41 - Hudud
Malik kertoi minulle Rabia ibn Abi Abd ar-Rahmanilta, että Umar ibn al-Khattab puhui miehestä, joka meni ulos matkalle vaimonsa orjatytön kanssa ja oli sukupuoliyhteydessä tämän tytön kanssa ja sitten vaimo tuli mustasukkaiseksi ja mainitsi siitä Umar ibn al-Khattabille. Umar kyseli mieheltä asiasta. Mies sanoi: "Vaimo antoi hänet minulle."
Umar sanoi: "Tuo minulle selkeä todiste tai kivitän sinut."
Rabia lisäsi: "Vaimo tunnusti antaneensa tytön miehelle."
(Muwatta, kirja 41, Hadith 20)

Malik kertoi minulle Nafilta, joka kertoi Abdullah ibn Umarilta, että Allahin lähettiläs (rauha hänelle) katkaisi käden mieheltä, joka varasti kilven, jonka arvo oli kolme dirhamia.
(Muwatta, kirja 41, Hadith 21)

Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Nafilta, että Abdullah ibn Umarin orja varasti ollessaan karkulaisena. Abdullah ibn Umar lähetti hänet käden katkaisuun Said ibn al-Asille, joka oli Medinan emiiri. Said kieltäytyi katkaisemasta hänen kättään. Hän sanoi: "Karkurin kättä ei katkaista, kun hän varastaa." Abdullah ibn Umar kysyi: "Mistä Allahin kirjasta löysit tämän?" Sitten Abdullah ibn Umar antoi käskyn ja orjan käsi katkaistiin.
(Muwatta, kirja 41, Hadith 26)

Kirja 43 - Veriraha
Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Abdullah ibn Abi Bakr ibn Muhammad ibn Amr ibn Hazmilta, joka kertoi isältään, että kirjeessä, jonka Allahin lähettiläs (rauha hänelle) lähetti Amr ibn Hazmille verirahasta, hän kirjoitti, että se oli 100 kamelia hengestä, 100 kamelia nenästä, jos se poistetaan kokonaan, kolmasosa verirahasta haavasta aivoissa, samoin kuin vatsahaavasta, 50 silmästä, 50 kädestä, 50 jalasta, 10 kamelia kustakin sormesta ja viisi hampaasta ja viisi päähaavasta, joka paljastaa luun.
(Muwatta, kirja 43, Hadith 1)

Kirja 50 - Paha silmä
Ruqya on pyyntörukoilemista, eräänlaista islamilaista "manausta".

Yahya kertoi minulle Malikilta, että Humayd ibn Qays al-Makki sanoi: "Mies tuli Allahin lähettilään (rauha hänelle) luo kahden Jafar ibn Abi Talibin pojan kanssa. Hän sanoi heidän lastenhoitajalleen: 'Miksi näen heidät niin ohuina?' Lastenhoitaja sanoi: 'Allahin lähettiläs, paha silmä menee vikkelään heihin. Mikään ei pysäytä meitä pyytämästä jotakuta tekemästä ruqyaa (käyttäen Koraanin jakeita) heidän vuokseen, paitsi se, ettemme tiedä, hyväksytkö sinä sen.' Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: 'Tehkää talismaaneja heille. Jos mikään voi ylittää säädökset, niin paha silmä.'"
(Muwatta, kirja 50, hadith 3)

Yahya kertoi minulle Malikilta, joka kertoi Yahya ibn Saidilta, joka kertoi Sulayman ibn Yasarilta, että Urwa ibn az-Zubayr kertoi hänelle, että Allahin lähettiläs (rauha hänelle) tuli vaimonsa Umm Salaman (olkoon Allah häneen tyytyväinen) kotiin. Talossa oli itkevä lapsi ja Profeetalle (rauha hänelle) kerrottiin tämän itkevän pahan silmän takia. Urwa sanoi: " Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: 'Miksi ette etsi jotakuta tekemään ruqyaa suojelemaan pahalta silmältä?'"
(Muwatta, kirja 50, hadith 4)

Kirja 59 - Tieto
Yahya kertoi minulle Malikilta, että hän kuuli Luqman al-Hakimin tehneen testamentin ja neuvonneen poikansa: "Poikani! Istu oppineiden ihmisten kanssa ja pysy heidän lähellään. Allah antaa elämän sydämiin, jossa on viisauden valo, kuten Allah antaa elämän kuolleelle maalle taivaan runsaalla sateella."
Muwatta, kirja 59, hadith 1