Shama-il Tirmidhin hadith-kokoelma
Englanniksi kääntänyt Shaykhul Hadith Maulana Muhammad Zakariyya ja siitä suomeksi kalliomaalaus.

Luku 1 - Lähettilään ylevät piirteet
Luku 13 - Lähettilään miekka
Luku 14 - Lähettilään haarniska
Luku 16 - Lähettilään turbaani
Luku 29 - Hedelmät, joita Lähettiläs söi
Luku 44 - Lähettilään itkeminen
Luku 51 - Lähettilään nimet
Luku 53 - Lähettilään kuolema
Luku 54 - Lähettilään perintö

Luku 1 - Lähettilään ylevät piirteet
Anas (Radiallahu Anhu) raportoi: "Rasullullah (Sallallahu alaihe wasallam) ei ollut pitkä eikä hän liioin ollut lyhyt (lyhyt sillä tavalla kuin lyhytkasvuinen... Hän oli keskikokoinen). Ihonväriltään, hän ei ollut erityisen valkoinen, kuin kalkki, eikä hyvin tumma, eikä ruskea, joka päätyy tummuuteen (hän oli valaistunut, jopa hohtavampi kuin täysikuu 14.:n yönä).

Rasullullahin (Sallallahu alaihe wasallam) hiukset eivät olleet hyvin suoria, eivätkä hyvin kiharia (mutta kevyesti aaltoilevia). Kun hän saavutti 40:n iän, Allah Kaikkivaltias soi hänelle nubuwwahin (profeettiuden). Hän eli kymmenen vuotta Mekassa (huomautus) ja Medinassa kymmenen vuotta. Tänä aikana hänen päässään ei ollut enempää kuin kaksikymmentä valkoista hiusta tai partakarvaa."
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 1, hadith 1)

Anas bin Malik (Radiallhu Anhu) raportoi: "Rasullullah (Sallallahu alaihe wasallam) oli keskikokoinen, hän ei ollut erityisen pitkä, eikä erityisen lyhyt. Hän oli hyvin komea, keski-lihaksikas ja hänen hiuksensa eivät olleet erityisen kiharat, eivätkä erityisen suorat (vaan kevyesti aaltoilevat). Hänellä oli vehnänvärinen iho. Kun hän käveli, hän nojasi kevyesti eteen."
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 1, hadith 2)

Baraa bin Aazib (Radiallahu anhu) kertoo, että: Rasullullah (Sallallahu alaihe wasallam) oli mies, jolla oli keskikokoinen ruumiinrakenne (hieman pitkä, kuten aikaisemmin selitettiin); hänellä oli leveät hartiat (mistä voimme päätellä, että hänellä oli leveä rintakehä); hänellä oli tiheät hiukset, jotka ulottuivat hänen korvalehdilleen; hän piti punaista raidallista lungia (jalkojen ympärillä pidettävä vaate) ja shaalia. En koskaan nähnyt ketään tai mitään niin komeaa kuin hän."
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 1, hadith 3)

Baraa bin Aazib (Radiallahu Anhu) raportoi: "En koskaan nähnyt ketään pitkätukkaista ja punaisiin vaatteisiin pukeutunutta, joka olisi ollut komeampi kuin Rasullullah (Sallallahu alaihe wasallam). Hänen hiuksensa ulottuivat hänen olkapäilleen. Alue hänen kahden olkapäänsä välillä oli leveä. Hän ei ollut hyvin pitkä, eikä hyvin lyhyt."
Kommentaari: Tämän ja edellisen hadithin välillä ei ole ristiriitaa, sillä hiukset eivät ole aina saman pituiset, vaan kasvavat.
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 1, hadith 4)

Jaabir bin Samurah (Radiallahu anhu) sanoo: "Lähettiläällä (Sallallahu alaihe wasallam) oli leveä suu. Hänen silmiensä valkoisuudessa oli punaiset viivat. Hänellä oli vähän lihaa kantapäissään."
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 1, hadith 8)

Luku 13 - Lähettilään miekka
Hazrat Anas (radiyallahu anhu) raportoi, että Profeetan (sallallahu aleihi wasallam) miekan kahva oli tehty hopeasta.
Kommentaari: Allamah Bayjuri kirjoittaa miekasta nimeltä 'Dhulfiqaar'. Mekan valloituksen aikana Allahin lähettiläällä (sallallahu aleihi wasallam) oli tämä miekka."
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 13, hadith 19)

Luku 14 - Lähettilään haarniska
Hazrat Saa'ib bin Yazeed (radiyallahu anhu) sanoo: Uhudin taistelussa Profeetta (sallallahu aleihi wasallam) piti kahta haarniskaa. Hän piti toista toisen päällä."
Kommentaari: Ei ollut tawakkulin (luottaa täydellisesti Allahiin) vastaista, että Profeetta (sallallahu aleihi wasallam) piti kahta haarniskaa. Ensinnäkin, suufien mukaan, 'Kamaali Suluk' (täydellisyyden tavoittelu) on paluuta bidaayahiin (alkuun), se on käyttäytymistä kuin tavalliset ihmiset, ja sharian mukaan siitä pitää tulla tapa. Toisekseen Profeetta (sallallahu aleihi wasallam) teki näitä asioita umman (yhteisön) vuoksi. Kolmannekseen, Allah sanoo Koraanissa "Te, jotka uskotte (taistellessanne ei-uskovia vastaan), varustautukaa sotaretkeä varten (heidän iskujaan vastaan, jne., ja myös pitämällä haarniskaa, jne.) ja lähtekää liikkeelle osastoittain tai lähtekää kaikki yhdessä." (4:71) Näin ollen varustautuminen suojautumista varten on Koraanin käskyjen seuraamista. Ja kuka muu voi totella Allahin käskyjä enemmän kuin Profeetta (sallallahu aleihi wasallam)? Kaikkien suojautumiskeinojen käyttäminen on siis tarpeellista.
(Shama'il Muhammadiyah Luku 14, hadith 2 (104))

Luku 16 - Lähettilään turbaani
Hazrat Jabir (radiyallahu anhu) raportoi, että kun Mekka valloitettiin, Lähettiläs (saas) saapui kaupunkiin pitäen mustaa turbaania.
Kommentaari: Tämä hadith näyttää olevan ristiriidassa edellisen hadithin kanssa (joka mainittiin edellisessä luvussa, "Lähettilään kypärä", jossa sanottiin, että Lähettiläs (saas) piti kypärää ja saapui Mekkaan. Todellisuudessa tässä ei ole ristiriitaa. Ei ole mahdotonta pitää turbaania kypärän päällä. Molemmat hadithit voi sovittaa yhteen helposti. Some Ulama sanoi, että kun hän saapui Mekkaan, hän piti kypärää. Heti kun hän otti kypärän pois, hänellä oli turbaani päässään. Näin ollen, tämä kertomus, Mekkaan saapumisen ajankohta on mainittu, koska aika oli sopiva. Jotkut Ulamat ovat sitä mieltä, että koska metallikypärä on voinut olla ongelmallinen, hän on voinut siksi pitää turbaania sen alla.
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 14, hadith 1 (107))

Luku 29 - Hedelmät, joita Lähettiläs söi
Abdullah ibn Jaafar (radiyallahu anhu) sanoo: "Lähettiläs (sallalahu aleihi wassalam) söi kurkkuja taateleiden kanssa".
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 29, hadith 188)

Aisha (radiyallah anha) raportoi, että "Lähettiläs (sallalahu aleihi wassalam) söi vesimelonia tuoreiden taateleiden kanssa".
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 29, hadith 189)

Anas (radiyallahu anhu) sanoo: "Minä näin Lähettilään (sallalahu aleihi wassalam) syövän yhdessä myski-melonia ja taateleita."
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 29, hadith 190)

Abu Huraira (radiyallahu anhu) raportoi: "Kun ihmiset näkivät (noukkivat) uuden hedelmät, he tapasivat tulla esittelemään sitä Lähettiläälle (sallalahu aleihi wassalam). Silloin Lähettiläs (sallalahu aleihi wassalam) lausui tämän duan:
Allahumma baarik lana fi thimaa-rina wa-baarik lanaa fi madinatinaa wa-baarik lanaa fi saa-'i-naa wa-fi muddinaa-Allahumma-inna Ebraahima 'ab-duka wa-kha-li-luka wa-nabiy-yuka wa-inna ab-duka wa-nabiy-yuka wa-in-nahu da'aa-ka li-makkata wa-inni ad'u-ka lil-madinati bi-mith-li maa da'aaka bihi li-makkata wa-mith-lahu ma'a-hu.

Oi Allah! Siunaa meitä hedelmissämme. Siunaa meitä kaupungissamme. Siunaa meitä Saa’:ssa ja Mudd’:issa (nämä ovat kaksi Medinassa käytettyä mittaa, joilla mitattiin taateleita, jne.). Oi, Allah, totisesti Ibrahim (aleihis-salam) on Sunun palvelijasi, ystäväsi ja Nabi (tämä oli nöyryyden osoitus, Lähettiläs [sallalahu aleihi wassalam] ei maininnut tässä olevansa "habib" - Allahin rakastama). Jne..."

Sitten hän kutsui pienen lapsen, jolle hän antoi hedelmän.
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 29, hadith 192)

Rubayyi bint Muâawwidh ibn Afraa (radiyallahu anhu) sanoo: "Minun setäni Muâaadh ibn Afraa lähetti minun kanssani vadillisen tuoreita taateleita, joissa oli pieniä kurkkuja, Lähettiläälle (sallalahu aleihi wassalam). Lähettiläs (sallalahu aleihi wassalam) herkutteli kurkut. Minä otin tämän hänelle. Tuona aikana jotain koruja oli lähetetty Lähettiläälle (sallalahu aleihi wassalam) Bahrainista. Hän otti siitä kourallisen ja antoi sen minulle.
Kommentaari: Kurkkujen ja taateleiden hyötyjen ohella, ne tekevät kehon myös täyteläiseksi. Sayyidina Aisha (radiyallah anha) kertoo: "Naimisiinmenonin jälkeen, kun minun tuli aikaa mennä elämään Lähettilään (sallalahu aleihi wassalam) kanssa, äitini ajatteli, että minun pitäisi olla vähän pulleampi ja ruumiinrakenteeni tulla paremmaksi. Hän antoi minulle syötäväksi kurkkuja ja taateleita. Sen seurauksena kehostani tuli mukava ja täyteläinen.

On kerrottu heikko hadith, että Sayyidina Aisha (radiyallah anha) sanoi: "Sayyidina Lähettiläs (sallalahu aleihi wassalam) söi kurkkuja suolan kanssa. On mahdollista, että joskus hän söi sitä suolan kanssa ja joskus taateleiden. Joskus ihminen syö mieluummin suolaista ja toisinaan mieluummin makeaa.
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 29, hadith 193)

Luku 44 - Lähettilään itkeminen
'Abdullah bin Shikh-kheer (radiyallahu anhu) sanoo: "Osallistuin Lähettilään (sallalahu aleihi wassalam) ylevään kokoontumiseen. Hän oli tekemässä salaahia (rukoilemassa). Hänen itkemisensä takia hänen rinnastaan lähti sellainen ääni kuin kiehuvasta padasta."
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 44, hadith 1 (135)

Luku 51 - Lähettilään nimet
Hudhayfah (Radiyallahu 'Anhu) raportoi: "Tapasin kerran Lähettilään (Sallallahu 'Alayhi Wasallam) Medinan tiellä. Hän sanoi: 'Minä olen Muhammad ja minä olen Ahmad, minä olen Armon Nabi, minä olen Katumuksen Nabi, minä olen Muqaffaa, minä olen Haashir ja Nabiyyul Malaahim'".
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 51, hadith 361)

Luku 53 - Lähettilään kuolema
'Aisha (ra) kertoo, että Lähettilään (saws) kuoleman aikaan hän kannatteli tätä rinnallaan tai hän sanoi, että sylissään. Hän pyysi astiaa, johon virtsata. Hän virtsasi siihen. Sen jälkeen hän kuoli.

Kommentaari
'Aishalle oli ylpeyden aihe, että Lähettiläs (saws) viettti viimeiset hetket hänen kanssaan. Kun Lähettiläs (saws) lähti tästä maailmasta ja lähestyi Luojaansa, hänen päänsä lepäsi 'Aishan (ra) sylissä.
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 53, nro 369)

Qaasim bin Muhammad (ra) raportoi, että 'Aisha (ra) sanoi: "Olin nähnyt Lähettilään (saws) hänen kuolemansa hetkillä, vesikuppi vierellään. Hän laittoi kätensä kuppiin ja pyyhki sillä kasvojaan. (Kun on hyvin kuuma ja levoton olo, se rauhoittaa.) Sitten hän lausui: 'Oi, Allah, auta minua kuoleman vaikeuksissa.'"

Kommentaari Toisaalta tämä oli umman oppitunti ja toisaalta kuoleman hetki, jolloin sielu jättää ruumiin, se oli loputtoman sinnikkyyden ja periksiantamattomuudeen paikka ja totaalinen kallistuminen kohti Allahia. Kuoleman hetkellä, kun sielu irtautui ruumiista, Profeeetta (saws) koki sen luonnollisen tuskan. Sillä hetkellä saattoi anoa vain helpottamaan sitä.
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 53, nro 370)

'Aisha (ra) kertoo: "Todistettuani Lähettilään (saws) kokemia vaikeksia, en epäile, etteivätkö kaikki kokisi vaikeuksia kuoleman hetkillä".

Kommentaari
Vakava sairaus laskee ihmisen pahojen tekojen syntisyyttä ja kasvattaa hänen siunauksiaan. Kuoleman aiheuttava kova sairaus saa ihmisen lausumaan enemmän istighfaar-rukouksia (anteeksipyyntö) ja valmistaa kuolemaan.
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 53, nro 371)

'Aisha (ra) sanoi: "Lähettiläs (saws) kuoli maanantaina".

Kommentaari
Tämä on mainittu aiemmin. Muhadditheen ja historioitsijat ovat yksimielisiä siitä, että Lähettiläs (saws) menehtyi maanantaina."
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 53, nro 9 (376)

Abi Salamah bin 'Abdurrahmaan bin 'Awf (ra) sanoi: "Lähettiläs (saws) kuoli maanantaina ja haudattiin tiistaina".

Kommentaari
Lähettiläs (saws) haudattiin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, jota voi kutsua tiistaiksi tai keskiviikoksi yhtä lailla. Tämä kertoimus ei ole ristiriidassa edellisen hadithin kanssa. Jotkut 'ulamasta sanoivat, että selviydyttyään kysymyksestä khilaafahista, tajheez ja takfeen alkoivat tiistaina ja päättyivät keskiviikkoa edeltävänä yönä (tiistaiyönä).
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 53, nro 11 (378)

Anas (ra) raportoi, että kun Lähettiläs (saws) kärsi vakavasta sairaudesta, Faatimah (ra) sanoi: "Haai, isäni sairaus".
Nabi (as) sanoi siihen: "Tämän päivän jälkeen isäsi ei tule kärsimään enää yhtään vastoinkäymisiä. Totisesti, väistämätön asia on laskeutunut isääsi tänään, ts. kuolema - jolta kukaan ei välty ennen qiyaamahin päivää".

Kommentaari
Sanalla "haai" ilmaistaan ahdinkoa ja surua. Tässä hän tarkoitti ilmaista surua.
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 53, nro 13 380)

Luku 54 - Lähettilään perintö
'Aisha (radiallahu anhu) sanoi, että Lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: "Meillä ei ole perijää. Se, mitä meiltä (ambiyaa) jää, on saqadaa."
(Shama'il Muhammadiyah, kirja 54, hadith 385)